spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
31 december 2009
Vandaag sluiten we het jaar 2009 af; een jaar dat begon met grote onzekerheid en angst over het lot van Joanne, maar wel met hoop op een goede afloop. Inmiddels zijn we een jaar verder en weten we dat onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor zekerheid, maar wel die zekerheid die we niet wilden: Joanne is er niet meer. Konden we vorig jaar in de nieuwjaarsnacht nog wensballonnen oplaten, nu rest ons niets anders dan te wensen en te hopen dat het ons in 2010 een beetje zal gaan lukken om ons leven weer op de rails te krijgen. We moeten opnieuw leren leven, maar nu een leven zonder Joanne. Het feit dat ze er NOOIT meer zal zijn en dat het voor altijd voorbij is, vinden we vreselijk moeilijk. En we realiseren ons goed dat dat niet alleen een worsteling is waar wij mee geconfronteerd worden, maar dat ook veel vrienden het hier erg moeilijk mee hebben. En allemaal zoeken we naar manieren om hier mee om te kunnen gaan.

Op 11 december, de dag waarop we erbij stil stonden dat het een jaar geleden was dat Joanne vermoord werd, hebben we op haar graf een steen gelegd uit Bushenyi, Oeganda, de plaats waar ze haar droom wilde realiseren: het bouwen van een kerk, kliniek en een school. Ook hebben we wat zand uit Bushenyi in haar graf gelegd.
Op de steen uit Bushenyi hebben we een plaatje laten maken met de volgende tekst:
 


tekst_op_steen_bushenyi.jpg

je hebt een steen verlegd in een rivier op aarde
weet dat je nooit zult zijn vergeten
je leverde bewijs van jouw bestaan
omdat door het verleggen van die ene steen
de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan

Jaren geleden schreven we op onze kerst- en nieuwjaarskaart een tekst met de strekking: wanneer alles om je heen heel donker is, kun je de sterren het beste zien.Zo voelen we dat nu ook heel sterk: we realiseren ons dat er, ook al is het nu soms aardedonker om ons heen, veel sterren te zien zijn. Veel van die sterren worden gevormd door jullie, al die mensen die zich enorm betrokken voelen bij wat er gebeurd is en zo meeleven. We voelen ons echt gesteund en gedragen door zoveel lieve mensen, de duizenden kaartjes, brieven en e-mails, de bloemen die wij mochten ontvangen: teveel om op te noemen en ook teveel om iedereen persoonlijk te bedanken. Maar we zijn jullie hiervoor echt heel dankbaar. Ook de bloemen, kaartjes en attenties die velen van jullie regelmatig naar Joanne’s graf brengen, waarderen we enorm. Hierdoor weten we dat Joanne ook voor jullie heel bijzonder was en dat jullie haar enorm missen.

 

Tot slot willen we jullie een goed 2010 wensen: heb het goed met elkaar, koester de mensen die je lief en dierbaar zijn en geniet intens van de goede momenten samen.  

Hartelijke groeten, mede namens Thomas en Tanja,
Arent en Helma

 

 
spacer.png, 0 kB